Test av Trek Powerfly 9 FS Plus

Test av Trek Powerfly 9 FS Plus

Introduktion
Trek har precis som de andra MTB tillverkarna också satsat på El-MTB. Man har två varianter med olika fjädringsväg i olika utrustningsutföranden. LT i modellnamnet står för Long Travel.
Detta är de olika modellerna av heldämpade MTB hos Trek 2018:

23,19KG
23,16KG
23,17KG
23,13KG
23,18KG

Powerfly 5 FS
Powerfly 7 FS Plus
Powerfly 8 LT Plus
Powerfly 9 FS Plus
Powerfly 9 LT Plus

Trek Powerfly 9 FS Plus

Trek Powerfly 9 FS Plus

Utrustning:
Den modell vi testar är Powerfly 9 FS Plus. Den kommer med rejäla 2.8” breda Nobby Nic däck från Schwalbe. Cykeln har 8-växlad drivlina från SRAM (EX1) samt SRAM Guide RE bromsar. Fox står för framgaffeln med sin Performance 34. RockShox står för bakdämparen med sin Deluxe RT3. Dämpning och fjädring fungerar utmärkt och är lättjusterat. Vi hade gärna sett en grövre framgaffel, en 36 mm istället för 34 mm gaffeln som sitter där nu. Styret med sin 750mm bredd känns lite smalt för en cykel i 19.5” storlek.

Prestanda:
Cykeln har Bosch Performance CX motor och ett 500wh Bosch batteri. Den erbjuder bra med kraft och får cykeln att kännas lättare än vad den är med sina 24KG. Motorn hjälper till väldigt bra redan från start, den skjuter på direkt när du börjar trampa. Du har fyra olika lägen att välja på, Turbo, eMTB, Tour samt ECO. Vi kör för det mesta med Turbo eller eMTB läget. Vår testrunda i skogen klarade vi på 3 minuter och 56 sekunder, 32 sekunder snabbare än med Specialized Turbo Levo 29”. Mycket av den skillnaden kan tillskrivas den fina gaffeln och bakdämparen samt den fina kraftleveransen från motorn. Motorn hjälper upp till 25Km/h men slutar inte abrupt utan reglerar kraften väldigt bra så du enkelt håller runt 25-26km/h.
Vi fick ut cirka 2 timmars cykling i Turboläget vid -3 grader och cykling i snö.

Egenskaper:
Cykeln har ganska långa kedjestag om 47.4cm, det gör cykeln ganska lugn och trygg. Den klarar lätt av branta uppförsbackar utan att stegra. Den är väldigt stabil nedför branta backar.

Summering:
Trek har visat att man verkligen satsar på El-MTB. Man har lanserat en ny modell varje år de sista tre åren så man tar det verkligen på allvar. Detta är cykeln för dig som kommer använda cykeln för seriös MTB. Den kommer ta dig längre än du gjort tidigare med din vanliga MTB cykel.

Test av Specialized Turbo Levo FSR 2018

Test av Specialized Turbo Levo FSR 2018