Test av Garmin Edge 1030

Test av Garmin Edge 1030

Introduktion
Garmin är en av de allra största på GPS enheter. Detta vare sig det gäller för bilnavigation eller som träningsklocka eller som gps för cykel. Garmin Edge 1030 är flaggskeppet för cykling. Du kan logga dina cykelrundor, navigera efter en karta, ladda ner rutter för att hitta på nya eller gamla platser. Du kan också kontrollera motorns egenskaper i din El-MTB om du kör en Specialized. Vi har använt denna enhet i ett halvår nu både på tävling samt träning och som verktyg för att hitta på nya ställen.
Egenskaper
Mäter puls med garmins pulsband
Visar kartan med stigar, vägar och spår
Ansluts till din mobiltelefon för att visa dina vänner var du är
Kan navigera dig rätt till olika intresseplatser eller adresser
Stöd för externt batteri
Stöd för tredjeparts appar
Summering
Garmins 1030 är en imponerande enhet. Det är ett av de bästa verktygen för att navigera dig på nya stigar och vägar. Saknar din El-MTB display så kan i detalj visa batteriets status samt ändra effektlägen direkt i GPS enheten. Du får med flera bra fästen för att fästa enheten på cykelstyret. Den fungerar bra både i regn och kyla. Du kan avläsa displayen även i direkt solljus.
Nackdelar
Vi har varit med om att enheten hänger sig mitt i en tävling vid två tillfällen. Oerhört störande. Anslutningen till mobiltelefon kräver att man ibland behöver ta bort kopplingen och göra om den. Garmin kommer väldigt ofta ut med ny version av programvaran så förhoppningsvis har detta löst sig nu.

IMG_0924.jpg

Kartor
Med enheten följer Garmins variant av Openstreetmap. Den är oftast okej att använda på ställen där det är många människor som rör sig i skogen eftersom den uppdateras av användarna på frivillig basis. Ännu bättre är att köpa någon av Garmins terrängkartor. Då har du bra koll på naturen runt i kring dig. De flesta traktorvägarna är med samt mycket av stigarna. Sjöar, vattendrag och annat syns också väldigt bra.
Du kan också ladda ner andra varianter av Openstreetmap såsom Openfietsmap. Dessa ger ofta en bättre synlighet på skärmen. Nedan finns två skärmavbilder hur de olika kartorna ser ut på samma ställe och skala.

Garmins originalkarta

Garmins originalkarta

Garmins Terrängkarta

Garmins Terrängkarta

Tredjeparts appar
Det finns många appar att installera i Garmin Edge. Garmin har en egen app store där man kan ladda ner appar till enheten. Bland våra favoriter finns Trailforks app där du kan ladda ner färdiga rutter och spår direkt till enheten. Yelp har en app som hjälper dig att hitta platser som restauranger och caféer. Vill du editera en rutt från början i din smartphone och sen föra över den till Garminenheten så finns den utmärkta Dynamic Watch.

Summering
Vill du ha en karta på styret som syns bra i mörker eller i fullt soljus? Vill du logga din träning? Vill du kunna navigera med enbart kartan som hjälp eller ladda ner färdiga rutter och spår? Vill du kunna sitta och planera resvägen på förhand i din dator eller smartphone? Vill du kunna navigera till olika platser utan att behöva använda smartphone? Garmins Edge gps enheter ger dig detta och Edge 1030 är den bästa enheten för närvarande.

Test av Oneup Components verktyg och pump

Test av Oneup Components verktyg och pump